пʼятницю, 6 грудня 2019 р.

Урок № 45
  Основне рівняння МКТ ідеального газу

Словник
 
Ідеальний газ - газ, у якому молекули можна вважати матеріальними точками, які майже не взаємодіють між собою.


 Вивчення нового матеріалу
     Речовини в газоподібному стані не мають власної форми і сталого об’єму: гази  завжди повністю займають об’єм тієї посудини, у якій вони містяться. За нормальних умов середні відстані між молекулами газу в десятки разів більші за їх власні розміри, тому молекули газу практично не взаємодіють між собою. Вивчаючи властивості газів, нехтують дійсною формою і розмірами їх  молекул й умовно вважають, що молекули газів мають форму кульок певної маси. Вони рівномірно розподілені в усьому об’ємі, що займає газ, і  взаємодіють між собою тільки в моменти зіткнення одна з одною. Такий  газ називають ідеальним. Ідеальний газ - це спрощена модель реально  існуючих газів. Така ідеалізація істотно полегшує кількісний опис процесів, що протікають у реальних газах. Отже, у фізичній моделі беруть до уваги лише ті властивості реальної  системи, які абсолютно необхідні для пояснення досліджуваних закономірностей поведінки цієї системи.
    На відміну від ідеального газу молекули реальних газів мають кінцеві, хоча і дуже малі розміри. Між молекулами реальних газів постійно діють молекулярні сили. Не зважаючи на це, уже за нормальних умов багато реальних газів за своїми властивостями близькі до ідеального. Вивчивши властивості ідеального газу, можна з досить великою точністю застосовувати їх і до реальних газів.

        Основне рівняння МКТ ідеального газу
    Почнемо з такого мікроскопічного параметра, як швидкість руху мо­лекул. Звернемо увагу на те, що немає сенсу розглядати рух кожної окремої молекули та встановлювати швидкість її руху в даний момент часу, та це й неможливо: число молекул величезне, і за секунду кожна молекула змінює 
швидкість свого руху мільярди разів. Тому фізики використовують середні значення швидкостей молекул. Найважливішим у МКТ є поняття середній квадрат швидкості  v(2 :)
р = k· n · T – основне рівняння МКТ ідеального газу.
k – коефіцієнт пропорційності, який називається стала Больцмана
k = 1,38·10-23 Дж/К
                                      
 Завдання для перевірки
1. Запишіть і поясніть фізичний зміст основного рівняння МКТ.
2. Які особливості основного рівняння МКТ і чому його називають основним?
                                                                                
1.Тис

Немає коментарів:

Дописати коментар