пʼятниця, 7 квітня 2017 р.

Урок № 16 Третій закон Ньютона

            Урок № 16
Тема. Третій закон Ньютона

   
1.Третій закон Ньютона. 
Сили, з якими тіла, що взаємодіють, діють одне на одне, рівні за модулем і напрямлені протилежно. Ньютон сформулював третій закон так: дія завжди є рівною і протилежно напрямлена протидії; або: дії двох тіл одне на одне рівні між собою і напрямлені в протилежні сторони. У цьому формулюванні використані недостатньо визначені терміни "дія" і "протидія". Ньютон стосовно них розумів сили, з якими тіла, що взаємодіють, діють одне на одне.
      Третій закон Ньютона: сили, з якими тіла, що взаємодіють, діють одне на одне, рівні за модулем і протилежні за напрямом:


Цей закон відображає той факт, що в природі немає і не може бути тільки однобічної дії одного тіла на друге, а існує лише їх взаємодія. Сили дії і протидії виникають тільки одночасно, парами. Інколи цю думку виражають так: дія дорівнює протидії. При цьому слід мати на увазі, що терміни "дія" і "протидія" умовні: їх можна поміняти місцями. Сили взаємодії хоча й рівні і протилежно напрямлені, проте не зрівноважують одна одну, бо прикладені до різних тіл.
 Сили, з якими взаємодіють два тіла:
1) мають ту саму фізичну природу, оскільки обумовлені тією самою дією;
2) рівні за модулем і напрямлені уздовж однієї прямої;
3) прикладені до різних тіл і тому не можуть компенсувати одна одну.
   Інколи постає питання, чому під час взаємодії тіл рух або деформація одного з них помітні, а іншого - ні. Наприклад, якщо людина йде, сила, з якою вона штовхає Землю, дорівнює тій силі, з якою Земля штовхає людину. Але при цьому рух людини є помітним, натомість рух Землі - ні. Насправді ж сили, які було описано згідно з третім законом Ньютона, не зрівноважується, а згідно з другим законом надають і людині, і Землі прискорень, що обернено пропорційні їхнім масам. Тому, коли людина рухається, Земля, завдяки дуже великій порівняно з людиною, масі залишається практично нерухомою.
2.Межі застосування законів Ньютона.
1) Закони Ньютона – однакові для всіх інерціальних систем відліку. Тобто всі механічні процеси відбуваються однаково, яку б інерціальну систему ми б не вибрали.
2) Закони Ньютона справедливі для матеріальних точок.
3) Закони Ньютона справедливі для рухів зі швидкостями, що є набагато меншими за швидкість світла.
 Закріплення матеріалу.
1.Кінь тягне навантажений візок. За третім законом Ньютона сила, з якою кінь тягне візок, дорівнює силі, з якою візок тягне коня. Чому все таки візок рухається за конем?
2.Людина масою 50 кг, стоячи на ковзанах, відштовхує із силою 20 Н кулю масою 2 кг. Якого прискорення набувають при цьому людина і куля?
3.Сила 60 Н надає тілу прискорення 0,8 м/с2. Обчисліть силу, яка надає тілу прискорення 2м/с2.






   

Немає коментарів:

Дописати коментар